Jak działa ekspres ciśnieniowy

jak działa ekspres ciśnieniowy

Każda osoba zastanawiająca się nad tym, jaki ekspres do kawy kupić, powinna rozważyć najpierw możliwość zapoznania się z tym, jak taki ekspres w ogóle działa. Nie chodzi rzecz jasna o zgłębianie tajników technologicznych krok po kroku, ale ogólne zasady działania ekspresu warto znać. Pomoże to nie tylko w zrozumieniu tego jak działa ekspres, ale pozwoli dopasować odpowiednie urządzenie do własnych upodobań.

Zasada działania ekspresu ciśnieniowego polega w skrócie na przepuszczaniu przez zmielone ziarna gorącej wody pod ciśnieniem. Ekspres pobiera wodę, podgrzewa ją wewnątrz w specjalnym podgrzewaczu, który w zależności od modelu ekspresu i zastosowanej technologii może nosić nazwę bojlera lub termobloku. Następnie wypuszcza wodę pod ciśnieniem z tzw. grupy, a woda przenika przez zmielone ziarna kawy znajdujące się w kolbie lub w specjalnym pojemniku wewnątrz ekspresu. W ten sposób z ekspresu, wprost do filiżanki trafia kawa w procesie zwanym ekstrakcją. Tylko tyle, ale i aż tyle, ponieważ technologię umożliwiającą parzenie tego typu naparu dopracowywano przez dziesięciolecia i choć obecnie produkowane ekspresy pozwalają przygotować najwyższej jakości kawę z wieloma wyczuwalnymi nutami, to na pewno proces udoskonalania ekspresów jeszcze się nie skończył. Podczas korzystania z ekspresu ciśnieniowego warto też mieć na uwadze kilka innych kwestii.

Podstawowym produktem kawy z ekspresu ciśnieniowego jest espresso. Ten mocny, esencjonalny i niezwykle aromatyczny napój to podstawa wielu innych kaw, w tym również kaw mlecznych. Z tego względu niektórzy mogliby nazwać espresso królową kaw. O tym, jak zrobić espresso, napisano wiele poradników i zdecydowanie warto przeczytać któryś z nich, szczególnie jeśli obsługuje się ekspres kolbowy. Automatyczny ekspres ciśnieniowy eliminuje konieczność wykonywania czynności towarzyszących przygotowywaniu espresso w ekspresie kolbowym. Do ekspresu automatycznego po prostu należy wsypać kawę i już, po przyciśnięciu guzika ekspres wykona resztę pracy za użytkownika. W zależności od stopnia rozbudowania ekspresu kawę mleczną można przyrządzić albo za pomocą jednego guzika, albo przy użyciu specjalnej dyszy do spieniania mleka. Potem należy tylko co jakiś czas opróżnić pojemnik na zużytą kawę, dolać wody i wykonać kilka czynności konserwacyjnych w postaci odkamieniania lub czyszczenia układu do przygotowywania kaw mlecznych.