Irish Coffee – przepis
Irish Coffee, czy też kawa po irlandzku, to popularny napój rozgrzewający na bazie kawy, z niewielkim dodatkiem whiskey. Biorąc pod uwagę świat kawowych przysmaków, Irish Coffee powstało stosunkowo niedawno, bo około roku 1950. Od tamtego czasu ten kawowy drink tylko zyskuje na popularności, zwłaszcza zimą gdy za oknami mróz; choć istnieje też wersja Irish Coffee na zimno, czyli Iced Irish Coffee, która perfekcyjnie sprawdza się w upalne dni lata, ale o tym trochę później…
To wszystko dziełem przypadku
Jak to już w naturze działa, najlepsze rzeczy często powstają przypadkiem. Tak też było właśnie ze słynną Irish Coffee, czyli rozgrzewającą kawą po irlandzku, która odpowiednio przyrządzona jest napojem naprawdę wysokich lotów. Taka jest też jej historia, bowiem autorem Irish Coffee jest Joseph Sheridan, który w 1952 roku był szefem portu lotniczego właśnie w Irlandii. Pewnego mroźnego wieczoru stwierdził on, że dobrze byłoby nieco rozgrzać swoich podróżnych. Zaserwował im więc ciepłą kawę. Jednak warunki na zewnątrz były naprawdę słabe, a temperatura spadła grubo poniżej zera. Właśnie wtedy zrodził się pomysł, z którego do dziś ze smakiem korzystają miliony. Pan Joseph Sheridan, aby zaradzić na narastający chłód zdecydował się podwoić dawkę rozgrzewających płynów, dodając do kawy (jak na Irlandczyka przystało) irlandzkie whiskey. Tak skomponowana mieszanka znacznie poprawiła nastroje marznących. Przepis tak bardzo przypadł do gustu jednemu z amerykańskich podróżnych, że po powrocie do San Francisco przekonał on lokalny bar, aby ten wprowadził do swojej karty nową pozycję pod nazwą „Irish Coffee”. Ku uciesze właściciela biznesu, koktajl bardzo dobrze się przyjął. Spodobał się miejscowym na tyle, że w mgnieniu oka rozprzestrzenił się na całą Kalifornię, a później na resztę Stanów Zjednoczonych. Dziś napój ten jest już znany na całym świecie i serwowany przez większość pubów oraz kawiarni w naprawdę dużej ilości różnych wydań. Ja przygotowałem dla was dwa proste, domowe przepisy; na ciepło i na zimno, które z pewnością wam zasmakują.
Prosty przepis na Irish Coffee
Przygotowanie kawy po irlandzku jest banalnie proste i wymaga tylko czterech kroków:
- Na dno wysokiej, podgrzanej szklanki nalewamy 120-150 ml ulubionej, czarnej kawy.
- Dodajemy kieliszek delikatnie podgrzanej, irlandzkiej whiskey.
- Dodajemy 15 gramów cukru trzcinowego i dokładnie mieszamy. (Cukier w tym procesie jest niezbędny. Sprawi on że śmietanka nie zmiesza się z bazą naszego napoju).
- Całość finiszujemy lekko ubitą śmietanką do deserów, albo bitą śmietaną (30, lub 36%).
Przepis na Iced Irish coffee
W przypadku przepisu na kawę po irlandzku irlandzku na zimno proces jest już troszkę bardziej skomplikowany. Aby ją zrobić, najlepiej wykorzystać prawdziwe Cold Brew. Dla użytkowników ekspresów Jura Z10 nie będzie żadnym problemem. Natomiast jeżeli twój ekspres nie posiada funkcji przygotowania Cold Brew, to jeszcze nic straconego. Mrożoną wersje można również przygotować na bazie schłodzonego americano. Da nam to nieco gorszy efekt jeżeli chodzi o głębie smaku i aromat, ale równie skutecznie ochłodzi w gorący, letni dzień. Aby przygotować Iced Irish Coffee należy:
- Nalać do szklanki kieliszek zmrożonej, irlandzkiej whisky.
- Przygotować 120-150 ml ulubionego Cold Brew, bądź schłodzonego americano.
- Dosypać 15 gramów brązowego cukru. Całość dobrze wymieszać. (Możemy zamienić cukier na słodki syrop)
- Całość finiszujemy lekko ubitą śmietanką do deserów (30, lub 36%).
I voilà. Dzięki tym prostym przepisom będziecie mogli rozkoszować się pyszną irish coffee w domu, bez konieczności wydawania kilkunastu złotych. Oba warianty są równie pyszne, więc „irlandzka” sprawdzi się niezależnie od pory roku. Smacznego!